Web Analytics Made Easy - Statcounter

عصر ایران؛ دکتر رکسانا دانیالی - آیا تاکنون چیزی درباره پیوند مدفوع شنیده اید؟ پیوند مدفوع به فرآیندی گفته می شود که طی آن پزشک باکتری های مدفوع یک اهدا کننده سالم را به فرد دیگری پیوند می زند تا تعادل باکتری های مفید در روده دریافت کننده برقرار شود. به گفته محققان این تکنیک می تواند به درمان عفونت های گوارشی، بسیاری از بیماری های دیگر و حتی تقویت حافظه و عملکرد مغز در دوران پیری کمک کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیستم گوارش انسان به منظور جذب مواد مغذی و هضم موثر غذا به باکتری های مفید وابسته است. این در حالی است که برخی از شرایط پزشکی و مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ها سبب از بین رفتن سوش های عملکردی و پر از فایده خواهند شد. در این میان پیوند مدفوع یکی از راه حل های موثر در راستای بازیابی باکتری های مفید به شمار می رود.

این روش جدید و نوپا تحت عناوین دیگری نظیر "باکتری درمانی" و "پیوند میکروبیوتا مدفوع" نیز شناخته می شود. در ادامه جزئیات روند درمانی پیوند مدفوع را با دقت بیشتری بررسی خواهیم کرد:

پیوند مدفوع چیست؟

پیوند مدفوع از یک اهدا کننده سالم، بدن فرد گیرنده را تشویق به رشد باکتری های مفید می کند. روده محل زندگی و به تعادل رسیدن میلیون ها باکتری است. این باکتری ها نه تنها بر تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار هستند، بلکه می توانند روی عملکرد مغز هم اثر داشته باشند و سبب بهبود حافظه، فرآیندهای شناختی و به نوعی جوانسازی شوند. هنگامی که این تعادل به هر دلیلی بر هم می خورد، فرد دچار اسهال و مشکلات روده ای می شود.

در برخی از موارد آنتی بیوتیک هایی که برای درمان عفونت های روده استفاده می شوند، باکتری های مفید را نیز از بین می برند. برای مثال مصرف آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت ناشی از کلستریدیوم دیفیسیل (عفونت شایع باکتریایی که سبب اسهال می شود)، در 20 درصد از بیماران منجر به عود مجدد بیماری می شود. دلیل این مسئله می تواند به ایجاد اختلال در میکروبیوم روده به علت مصرف آنتی بیوتیک مربوط شود. در مقابل با پیوند مدفوع می توان باکتری های مفید روده را که از بین رفته اند، بازیابی کرد.

در بیشتر موارد پزشک مدفوع اهدا کننده را از طریق کولونوسکوپ که یک لوله کوچک و انعطاف پذیر است به گیرنده پیوند می زند. در عمل پیوند از مسیر راست روده و پس از آن روده بزرگ استفاده می شود. معمولا پیش از عمل برای بیمار داروهای آرام بخش تجویز خواهد شد تا هیچگونه درد و یا ناراحتی احساس نکند. در روشی دیگر نیز تزریق مدفوع از طریق تنقیه به جای کولونوسکوپ انجام می شود.

گفتنی است که منشا اصلی روش پیوند مدفوع به بیش از 1700 سال پیش و طب سنتی چین باز می گردد. البته طبق متدهای طب سنتی چین، پیوند مدفوع با نوشیدن سوسپانسیونی مایع از مدفوع شخص اهدا کننده انجام می شد که تکنیکی بسیار خطرناک بود. در مقابل امروزه پیوند مدفوع کاملا استریل و ایمن است و تحقیقات گسترده ای در جهت تکمیل هرچه بیشتر آن در حال انجام است.

کاربردها

پزشکان در درجه اول از تکنیک پیوند مدفوع برای درمان بیماری وابسته به کلستریدیوم دیفیسیل استفاده می کنند. بر اساس گزارشی از موسسه ملی سلامت، هر سال حدود 15000 نفر به دلیل التهاب شدید روده بزرگ فوت می کنند. مطالعات مختلف نشان داده اند که پیوند مدفوع یکی از موثرترین استراتژی های درمان این بیماری چالش برانگیز محسوب می شود.

در آزمایشی با جامعه آماری کوچک مربوط به سال 2014 دیده شد که 70 درصد از شرکت کنندگان پس از یک مرتبه تجربه پیوند مدفوع، هیچ علامتی از بیماری نداشتند. موفقیت کلی درمان در بیمارانی که تحت چندین روش درمانی قرار گرفته بودند نیز بالاتر از 90 درصد گزارش شد.

علاوه بر این ممکن است از تکنیک پیوند مدفوع برای مدیریت سایر بیماری های دستگاه گوارش مانند بیماری التهابی روده نیز استفاده شود. موفقیت در کارآزمایی های مرتبط از 36.2 تا 77.8 درصد متغیر بوده است و در مجموع نیاز به اجرای تحقیقات بیشتر خواهد بود. پیوند مدفوع همچنین می تواند به سندرم روده تحریک پذیر نیز کمک کند. این اختلال عملکردی روده گاها منجر به درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی و نفخ خواهد شد.

اهداف احتمالی درمان

مطالعات در مورد اثرات گسترده باکتری های مفید روده ای همچنان در حال توسعه و گسترش است، اما سلامت روده بر سلامت کلی بدن تاثیر می گذارد. به همین دلیل است که محققان به قدرت پیوند مدفوع در درمان طیف متنوعی از بیماری ها باور دارند. حتی برخی از پژوهش ها سلامت روده را با سایر بیماری ها مانند زوال عقل مرتبط دانسته اند. وجود چنین ارتباطی را نمی توان رد کرد زیرا همانطور که می دانیم عملکرد صحیح روده بر افزایش توانایی بدن در راستای جذب و استفاده از مواد مغذی موثر است.

با توجه به مطالعه ای مروری که از طریق مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی است، پیوند مدفوع می تواند بر وضعیت های زیر هم اثرگذار باشد:

- دیابت

- سندرم خستگی مزمن

- فیبرومیالژیا

- چاقی

- اختلالات خلقی مانند افسردگی

- بیماری کبد چرب غیر الکلی

- آرتروز

- آسم

- اگزما

- رینیت آلرژیک

البته یک سری ریسک فاکتورها نیز برای استفاده از تکنیک پیوند مدفوع معرفی شده اند که باید به آنها توجه بیشتری داشت:

- جنسیت مونث

- سابقه بستری شدن اخیر در بیمارستان

- جراحی اخیر پیش از انجام پیوند مدفوع

همچنین اجرای این تکنیک در خانه به هیچ عنوان توصیه نمی شود. بدون غربالگری مناسب، یک اهدا کننده می تواند بیماری های جدی و بالقوه کشنده را به گیرنده انتقال دهد.

-----------------------------------------------------------------------

بیشتر بخوانید: 

*دلایل مدفوع سیاه رنگ

*آن چه مدفوع درباره سلامت شما می گوید!

*وقتی بوی بد مدفوع خبر از یک بیماری خطرناک می دهد

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: باکتری های مفید پیوند مدفوع آنتی بیوتیک اهدا کننده باکتری ها بیماری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۶۹۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارس پلنگ باغ وحش مشهد تحت درمان قرار دارد

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: پلنگ باغ وحش مشهد به دلیل شکستگی دست چپ همچنان تحت درمان است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، جواد نباتی درباره آخرین وضعیت "ارس" پلنگ باغ وحش مشهد اظهارداشت: ارس، که در حال حاضر حدود 12 سال سن دارد، با توجه به سابقه بیماری عصبی پیش رونده و غیر قابل برگشت و افزایش سن گونه وضعیتی خاص دارد که باعث شده  از لحاظ حرکتی ، حرکت محدودی داشته باشد.

وی افزود: این گونه به جهت شکستگی دست چپ از ناحیه بازو  مدتی است که تحت درمان است و به همین علت  در دید عموم  نیست.

نباتی در رابطه با علت این شکستگی گفت: ارس از سال 97 به دلیل بیماری عصبی گاهی دچار تشنج می‌شود که با دارو تحت درمان است ولی باز هم گاهی اوقات تشنج می‌کند و پس از بررسی‌های انجام شده علت شکستگی بازوی چپ، همین تشنج و به خصوص زمان اوج‌گیری تشنج تشخیص داده شده است. 

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان رضوی تصریح کرد: با توجه به اینکه حیوان به دلیل بیماری عصبی کلا  تحرک زیادی ندارد، لنگش و آسیب به بازو  حیوان دیر تشخیص داده شده و آخرین بار لنگش، در حدود دو هفته به اخر سال 1402 یعنی نیمه اسفندماه  دیده شده است.

نباتی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط خاص بیماری ارس و احتمال ریسک بالا برای بیهوشی ارس، در نهایت با تصمیم تیم درمانی در تاریخ 19 فروردین سال جاری از دست ارس عکس رادیوگرافی تهیه شد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: در حال حاضر ارس در باغ وحش مشهد در فضای مربوط به خودش نگهداری شده، که البته به صورت محصور و دور از انظار عمومی است.

انتهای پیام/282/.

دیگر خبرها

  • درمان ضد انگلی بیش از ۹ هزار راس دام سبک در اندیمشک
  • درمان زخم پیش رونده سالک در یک کودک ۲ ساله در اصفهان
  • ارس پلنگ باغ وحش مشهد تحت درمان قرار دارد
  • هشدار نسبت به نبود دارو‌های بیماران پیوند کبد/ «فیبرینوژن» و «بازیلیکسیمب» موجود نیست
  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • صحبت‌های یک پزشک درباره کمبود دارو در ایران؛ «هرکسی نمی‌تواند داروی ۶۰ میلیونی از ترکیه بخرد»
  • تاثیر تغییرات هوایی بر بیماری‌های عفونی / افزایش انگل‌های روده‌ای با مصرف آب غیربهداشتی
  • خطرات مصرف ویپ و پاد برای افراد
  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • ارتباط بیماری‌های دهان و دندان با افت عملکرد قلب، مغز و بروز برخی سرطان‌ها